A mltbl val receptek 
	  
	KRUMPLI KSA 
	  
	Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kg krumpli, s, 1 mark liszt. 
	Elkszts: A krumplit felkockzva megfznk, ha megftt leszrjk, a leszrt levet flretesszk. A megftt krumplit krumplinyomn ttrjk, hozzadunk 1 mark lisztet, zls szerint st s az egszet jl sszekeverjk. A leszrt krumpli levbl annyit adunk hozz, hogy jl keverhet legyen. Visszatesszk a tzhelyre s az egszet lland kevers mellett jl sszefzzk. Vrshagymt kevs zsron ropogsra pirtunk s tlalskor a ksra tesszk, zls szerint mg  tejfllel is tlalhatjuk, de gazdagthatjuk pirtott szalonnval is. 
	  
	  
	BZAGNCA 
	  
	Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kg liszt, zsr, s, forr vz, tejfl vagy aludttej. 
	Elkszts: A lisztet lbasban szrazon zsemle sznre megpirtjuk. Amikor megpirult felengedjk annyi forr vzzel amennyit felvesz s tkeverjk, gy, hogy nagy darabokba maradjon. Ezutn forr zsrral meglocsoljuk. Tlalskor tejflt vagy aludttejet knlunk hozz. 
 
	A jelenkor receptjei 
	  
	Cslks babgulys 
	  
	Hozzvalk 4 szemlyre: 1 db fstlt cslk, 1 kg sertscomb, 4 fej vrshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kg mirelit bab, gulyskrm, piros arany csps, ers paprika, babrlevl, s, delikt, gulysleveskocka, rlt bors, rlt kmny, lecs, vagy paprika, paradicsom, zellergum vagy zldje. 
	Elkszts: Prkltalapot ksztnk, a felkockzott hst s cslkt beletesszk. zls szerint fszerezzk, kevs vzzel felntjk. Flpuhra fzznk, majd hozzadjuk a babot.  jra felntjk vzzel s egytt puhra fzzk. Vgl csipetke tsztt tesznk bele. 
	  
	  
	  
	Trkonyos raguleves 
	  
	Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kg sertscomb, petrezselyemgykr, srgarpa, rlt bors, egszhagyma, babrlevl, 2 dl fztejszn, trkony, pici finomliszt, csigatszta, s, delikt. 
	Elkszts: Olajon a felkockzott hst megproljuk, ha a levt elftte hozzadjuk a felkockzott  petrezselyemgykeret s srgarpt, adunk hozz egy egsz vrshagymt s tovbb proljuk. Ha levt elftte felengedjk vzzel, dobunk bele babrlevelet s pici rlt borsot, majd a csigatsztt.  Elksztjk a habarst: a tejsznt pici liszttel simra keverjk, 
	majd hozzadjuk a leveshez. sszeforraljuk s megszrjuk trkonnyal. 
	  
 |